Ministarstvo za zajednice i povratak

Još jedan kamen temeljac budućnosti srpske zajednice na Kosovu

Pasjane, 1. avgust 2013.

Svečanim polaganjem kamena temeljca danas je u Pasjanu započeta izgradnje kuće porodici Jancić, porodice koju je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić posetio prilikom svoje prethodne posete opštini Parteš.

"Obećao sam da kada se sledeći put budemo videli, da će to biti prilikom početka izgradnje vašeg novog doma. To obećanje danas ispunjavamo zajedno sa predstavnicima opštine Parteš," rekao je Jevtić domaćinu Aleksandru Janciću.

Opširnije: Još jedan kamen temeljac budućnosti srpske zajednice na Kosovu

 

Otvoren put i parohijski dom u Osojanu

Osojane, 26. jul 2013.

Nakon liturgije koja je jutros služena u crkvi Svetog Arhangela povodom seoske slave koja se danas proslavlja u Osojanu, svečanim presecanjem trake otvoren je put koji vodi do crkve, uređeni parking prostor kod same crkve kao i novoizgrađeni parohijski dom. Događaju je prisustvovao veliki broj meštana Osojana i okolnih sela, uglavnom Srba povratnika u opštini Istok.

Otac Miloš je, obraćajući se okupljenima gostima na slavi u velikoj sali novog parohijskog doma, rekao da je zaslugom dobrih ljudi Osojane konačno dobilo objekat u kome će se slaviti slave, praznici, krstiti deca i u kome će se ljudi, vernici, okupljati. On se zahvalio ministru Jevtiću što je ispunio dato obećanje i pomogao da se parohijski dom završi u veoma kratkom roku.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić istakao je da je on jednako srećan izgradnjom parohijskog doma, prilaznog puta i parkinga kao i otac Miloš i svi meštani Osojana.

Opširnije: Otvoren put i parohijski dom u Osojanu

 

Jevtić posetio Lipljan i Staro Gracko

Lipljan, 24. jul 2013.

Sastankom sa gradonačelnikom Lipljana Šakri Bujom ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić započeo je danas svoju posetu opštini Lipljan. Povratak, stabilizacija zajednica, sigurnost i sve ono što čini život bile su teme sastanka ministra Jevtića i gradonačelnika Buje. Jevtić je na sastanku istakao spremnost Ministarstva za zajednice i povratak da u saradnji sa Opštinom Lipljan zajednički rade na rešavanju problema nevećinskih zajednica u ovoj opštini.

Nakon sastanka u obraćanju medijima Jevtić i Buja su istakli da je njihov sastanak bio konstruktivan.

“Razgovarali smo o svim temama koje su važne za nevećinske zajednice u opštini Lipljan. Povratak je nešto što će biti fokus u narednom poeriodu kada je u pitanju srpska zajednica ali i zajednice Roma i Aškalija gde će se već nekoliko porodica vratiti ove godine iz Makedonije i Crne Gore. Već smo u procesu implementacije programa za stabilizaciju zajednica gde zajedno sa našim partnerima iz Evropske Komisije preko IOM-a realizujemo projekat uređenja crkvenog dvorišta u Lipljanu gde je i opština dala svoj finansijski doprinos,” rekao je Jevtić.

Opširnije: Jevtić posetio Lipljan i Staro Gracko

 

Jevtić posetio povratnička sela Berkovo i Osojane

23. jul 2013. Berkovo, Osojane

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić posetio je danas Berkovo i tom prilikom sa povratnicima obišao vodovodnu pumpu koja više meseci nije u funkciji zbog problema oko neplaćenih računa za struju usled ilegalnih priključivanja na ovoj lokaciji. Ministarstvo za zajednice i povratak je u saradnji sa opštinom Klina regulisalo veći deo duga kako bi meštani Berkova konačno dobili vodu.

„Došao sam danas da se uverim da je, nakon potpisanog sporazuma sa KEK-om i vodovodnom kompanijom „Hidrodrini“ kao i uplate koja je izvršena na ime dugovanja za potrošenu električnu energiju, uključena struja. Ostalo je da se pumpa nakon višemesečnog stanja mirovanja testira i da vodovod ponovo proradi. Meštani su preuzeli obavezu plaćanja računa za utrošenu vodu i ja se nadam da više neće biti problema sa vodosnadbevanjem stanovnika Berkova,“ rekao je ministar Jevtić.

Opširnije: Jevtić posetio povratnička sela Berkovo i Osojane

 

Jevtić i Aliju razgovarali o načinu rešavanja problema povratnika i nevećinskih zajednica u Uroševcu

Uroševac, 10. jul 2013.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas u Uroševcu sa gradonačelnikom Agimom Alijuom i tom prilikom sa njim razgovarao o mogućnostima saradnje i načinu rešavanja problema povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica u Uroševcu. Tokom sastanka gradonačelnik Aliju izneo je ministru Jevtiću prioritetne probleme pre svega u povratničkom mestu Babljak ali i selu Dubrava u kojoj žive pripadnici Romske i Aškalijske zajednice.

Na konferenciji za medije nakon sastanka gradonačelnik Uroševca istakao je pozitivnu saradnju sa ministrom Jevtićem kao i činjenicu da se bezbedonosna situacija u opštini Uroševac poboljšava i na taj način stvaraju uslovi za povratak raseljenih lica u ovaj grad.

Jevtić je zahvalio gradonačelniku na konstruktivnom sastanku koji, kako je rekao, rezultira konkretnim dogovorom o nastavku pozitivne saradnje.

Opširnije: Jevtić i Aliju razgovarali o načinu rešavanja problema povratnika i nevećinskih zajednica u Uroševcu

 

Jevtić posetio povratničko selo Talinovac

Talinovac, 8. jul 2013.

Meštani sela Talinovac u opštini Uroševac dobili su danas hidrofore za svoja domaćinstva i na taj način rešili problem vodosnadbevanja koji je dugo mučio povratnike u ovom mestu. Hidrofore za deset domaćinstva obezbedilo je Ministarstvo za zajednice i povratak. Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, rekao je danas prilikom uručivanja hidrofora da su oni kupljeni na osnovu zahteva meštana.

„Kada sam prvi put posetio Talinovce meštani su istakli da im je prioritetno rešavanje problema vodosnadbevanja. Uzimajući u obzir činjenicu da svako domaćinstvo ima svoj bunar odlučeno je da se za ta domaćinstva kupi po jedan hidrofor. Dakle, uspeli smo da im rešimo jedan od problema i na tome se nećemo zaustaviti,“ rekao je Jevtić i podsetio da se nedavno navršilo godinu dana od ubistva bračnog para Jevtić a da se i nakon godinu dana ne zna ko je ubica.

Opširnije: Jevtić posetio povratničko selo Talinovac

 

Porodica Đukić u Rabovcu dobija novi dom

Rabovce, 5. jul 2013.

Svečanim polaganjem kamena temeljca danas je započeta izgradnje kuće porodici Đukić u Rabovcu, opština Lipljan. Kamen temeljac položili su ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i domaćin Igor Đukić. Tako će porodica Đukić, koja je prolazila kroz teške trenutke kada im je glava porodice, otac i muž kidnapovan i kada im je zapaljena kuća, ipak ostala na svom ognjištu, konačno dobiti svoj novi dom.

Jevtić je nakon polaganja temeljca istakao da je porodicu Đukić posetio pre dva meseca i tom prilikom im obećao da će im pomoći kako bi im se teški uslovi života makar malo olakšali.

„Nastavljamo da pomažemo porodicama koje su rešene da ostanu na Kosovu. I dobro je dokle god smo u prilici da na ovaj način pomažemo opstanak koji je jednako važan kao i povratak. Budućnost se gradi upravo na ovakav način a naša je obaveza da obezbedimo da u budućnosti na Kosovu živi što veći broj srpskih porodica, oni koji su tu i oni koji trebaju da se na Kosovo vrate. Nejlepši deo mog posla je upravo ovo što danas ovde radimo. Kamene temeljce koje ovih dana polažemo za kuće, kako povratničkim porodicama tako i ugroženim i teškim slučajevima, nije samo kamen temeljac za kuće već je to kamen temeljac naše bolje budućnosti,“ rekao je Jevtić.

Opširnije: Porodica Đukić u Rabovcu dobija novi dom

 

Jevtić u Prizrenu posetio Dragana Babarogića

Prizren, 4. jul 2013.

Dragan Babarogić, jedan od retkih Srba koji su ostali u Prizrenu i kada su svi odlazili, iako u samom centru grada danas živi u teškim i nehumanim uslovima. Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, posetio je danas Dragana i tom prilikom mu uručio paket pomoći u hrani i higijenskom priboru. Jevtić je sa Draganom razgovaro o mogućnosti da mu se pomogne i poboljšaju katastrofalni uslovi za život.

„Često ističem, još jednom ću ponoviti, moramo pomoći jednako opstanak kao i povratak. Jedno bez drugog ne ide i nemože. Vidite i sami u kakvim uslovima živi Dragan. Prosto ovde niko nemože biti ravnodušan. Imamo obavezu da ljudima poput Dragana pomažemo jer su oni opstali i ostali u najtežim vremenima. Pored pomoći koje sam danas doneo, Draganu ćemo sagraditi novi objekat. Nadam se da ćemo sve procedure završti za trideset dana i da ćemo tada doći ovde da svečano položimo kamen temeljac,“ rekao je ministar Jevtić.

Opširnije: Jevtić u Prizrenu posetio Dragana Babarogića

 

Ministar Jevtić na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Rasmusenom

Priština, 3. jul 2013.

Generalni sekretar NATO-a Andres Fog Rasmusen kao i članovi Saveta NATO, najvišeg političkog tela severnoatlantske alijanse, boravili su danas u Prištini i tom prilikom se susreli sa premijerom Kosova Tačijem, ministrom za zajednice i povratak Daliborom Jevtićem i ministrom bezbednosnih snaga Kosova Čekuom.

Tokom sastanka ministar Jevtić upoznao je visoku delegaciju NATO-a o trenutnom položaju nevićinskih zajednica na Kosovu kao i procesu povratka i položaju povratničke zajednice. Jevtić je istakao važnost misije KFOR-a i pri tom se zahvalio na naporima koje KFOR čini kako bi obezbedio sigurno okruženje za sve na Kosovu.

Opširnije: Ministar Jevtić na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Rasmusenom

 

Ministar Jevtić posetio Ugljare

Ugljare, 26. jun 2013.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić posetio je danas selo Ugljare u opštini Gračanica kako bi obišao radove na projektu izgradnje glavnog puta koje prolazi kroz ovo mesto a koje sa 400.000 eura finansira Ministarstvo za zajednice i povratak. Pored obilaska radova na ovom projektu ministar Jevtić razgovarao je sa meštanima Ugljara koji su tom prilikom izneli svoje probleme i istakli zahvalnost na konačnom reševanju problema puta koji je bio u katastrofalnom stanju. Meštani Ugljara zahtevali su od ministra da se uzme u obzir i rešavanje ostalih infrastrukturnih problema u ovom mestu jer, kako su rekli, u Ugljaru je bilo veoma malo ulaganja.

Jevtić je istakao da je on spreman da podrži i odgovori na njihove zahteve u skladu sa mogučnošću MZP-a. Nakon razgovora sa meštanima Ugljara, Jevtić je posetio i dve socijalno ugrožene porodice, porodicu Đekić i porodicu Stolić.

Nakon posete porodici Stolić ministar Jevtić obratio se prisutnim medijima.

Opširnije: Ministar Jevtić posetio Ugljare

 

Strana 1 od 5

Kontakt

Samostalna liberalna stranka
Adresa: Poslovni centar "Lazic" bb Gračanica
Telefon: 038/566-680
Fiskalni broj: 600535811