Intervjui

Slobodan Petrović: Verujem da će do dogovora Beograda i Prištine ipak doći

Intervju Slobodana Petrovića Radiju Slobodna Evropa

Slobodan Petrović , predsednik Samostalne liberalne stranke i zamenik premijera Kosova Hašima Tačija, u osmoj rundi dijaloga Beograd-Priština u Briselu bio je član pregovaračkog tima Prištine. Komentarišući izjave najviših srpskih funkcionera da Priština ne pravi nikakve ustupke, Petrović kaže da se i premijer Kosova suočava sa optužbama dela svoje javnosti za previše popustljivosti, čak i za izdaju nacionalnih ciljeva. Dodaje, međutim, da je odgovornost dva premijera da donesu najbolje, a ne najpopularnije odluke.

Opširnije: Slobodan Petrović: Verujem da će do dogovora Beograda i Prištine ipak doći

 

Intervju predsednika Petrovića listu "Danas": Hoćemo da pomognemo Beogradu

Hoćemo da pomognemo Beogradu

Autor: N. Tomić

Priština, Beograd - Platforma koja je izrađena u kabinetu predsednika Srbije predstavljena je vrlo konfuzno, tako da ni danas ne znamo koja je tačna verzija platforme, da li ona ima podršku Vlade Srbije, da li je promenljiva ili ne i u kojim delovima i, konačno, kakav je njen uticaj na dijalog Beograda i Prištine koji je u toku - ovim rečima Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke i potpredsednik Vlade Kosova, ocenjuje Nacrt platforme o KiM iza kog je stao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Petrović objašnjava da taj dokument ima nekoliko krupnih nedostataka. „Prva i osnovna zamerka je nedostatak osećaja njenih autora za mogućnost sprovođenja rešenja iz platforme na terenu. Ovakvi predlozi su možda mogli da se implementiraju pre 10 ili 13 godina, ali danas, kada su mnogi procesi u poodmakloj fazi, mislim da najangažovaniji međunarodni faktori neće dozvoliti da stvari idu unazad“, kaže on.

Opširnije: Intervju predsednika Petrovića listu "Danas": Hoćemo da pomognemo Beogradu

 

Intervju predsednika Petrovića listu "Danas"

PETROVIĆ: Nestalima se ne broje krvna zrnca

U nedelji kada su srpski i kosovski premijeri nastavili dijalog, objavljeno je istraživanje B92 i Stratedžik marketinga prema kojem bi dve trećine građana Srbije na eventualnom referendumu radije izabralo Kosovo nego ulazak Evropsku uniju. Praktično u isto vreme ulice Prištine su oblepljene plakatima kojima se dijalog sa Beogradom proglašava izdajom.

Po rečima zamenika kosovskog premijera i lidera Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića, javno mnenje ni do sada nije olakšavalo posao učesnicima dijaloga, naprotiv, te već i zbog toga, kaže, treba pohvaliti političku hrabrost Ivice Dačića i Hašima Tačija. – Nadam se i da je to naznaka da će se na ovim prostorima konačno prestati s vođenjem stranačkih nacionalnih politika, čiji je primarni interes bio rejting u biračkom telu, i početi sa povlačenjem odgovornih državničkih poteza. Nije popularno sedeti naspram Tačija, odnosno Dačića, ali je jako važno i odgovorno, jer će posledice dogovora ili eventualnog njegovog izostanka, osećati i naredne generacije kaže Petrović.

Opširnije: Intervju predsednika Petrovića listu "Danas"

 

Miletić: Fokus Beograda treba da budu ljudi, a ne teritorije Kosova

Nedavno je potpredsednik Skupštine Kosova i generalni sekretar Samostalne liberalne stranke Petar Miletić poručio da je da lako biti patriota i "srbovati iz daljine", kada ne postoji nikakva odgovornost prema ljudima koji žive na Kosovu. Beogradske političare podseća da Srbima na Kosovu može da pomogne samo jaka Srbija koja je članica EU, a ne ovako slaba Srbija unutar koje političke elite manipulišu osećanjima građana vezanim za Kosovo isključivo zarad podizanje vlastitog rejtinga.

Srbija na Kosovu može dobiti veći uticaj jedino ako se, umesto na teritoriju, bude fokusirala na položaj srpske zajednice na Kosovu, kaže naš sagovornik i poručuje da Beograd treba da se mane iluzija da može povratiti ili podeliti Kosovo. O statusu Kosova, kaže Miletić, neće se razgovarati jer je na to pitanje definitivno stavljena tačka. A liderima u Beogradu replicira da je mnogo lakše baviti se pitanjem statusa Kosova, proučavati i Južni Tirol, i Oklandska ostrva, i dve Nemačke, i Nemce u Belgiji, sve te ideje koje su već negde primenjene, nego se baviti realnim problemima ljudi na terenu.

Opširnije: Miletić: Fokus Beograda treba da budu ljudi, a ne teritorije Kosova

 

Intervju predsednika Petrovića agenciji "JUGpress"

HEJG SA SLOBODANOM PETROVIĆEM

Napisao JUGpress

četvrtak, 25 oktobar 2012 00:00

 

PRIŠTINA

Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg razgovarao je, tokom posete Kosovu, i sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem koji je, u izjavi za JUGpress, rekao da je tom visokom zvaničniku preneo stavove o problemima „sa kojima se ovde susrećemo a to je bila i prilika da dobijemo podršku za aktivnosti koje smo ovde radili, pre svega na zaštiti naše zajednice“.

„ Zajednički smo ocenili da je dijalog jedno od najvažnijih pitanja, ne samo na Kosovu i Metohiji, Srbiji već i uopšte u međunarodnoj zajednici“, rekao je Petrović i dodao da je „to jedan od najvećih prioriteta“. „Ocena ministra inostranih poslova Velike Britanije je jako pozitivna, pre svega zbog susreta dva premijera. Jedna od nezaobilaznih tema je bio i sever Kosova i položaj srpske zajednice koja živi na severu. Ono što me posebno ohrabruje je da smo dobili formalnu podršku na aktivnosti koje imamo. Svakako da očekujemo da će naša uloga u razgovorima koji se spremaju biti veća i da će biti pre svega u interesu naših građana“, rekao je Petrović.

Opširnije: Intervju predsednika Petrovića agenciji "JUGpress"

 

Intervju – Slobodan Petrović

Nakon poslednjeg čina inače dobro osmišljene i solidno odigrane predstave u kojoj je predsjednikov dramatičan, gotovo bezizlazan položaj i nagli gubitak optimizma – kao neki moderni Deus ex machina – razriješio njemački šef diplomatije, Gvido Vestervele, publika je konačno odahnula: predsjednikov paž, ne uspijevajući da, kao i obično, izgovoreni tekst uskladi sa mimikom, puku je saopštio da je, uprkos svim postavljenim preprekama, zahvaljujući nadčovječanskim naporima našeg mudrog rukovodstva, Srbija ipak danas za korak bliža svom velikom cilju – Evropi. Naravno, kada to procijene dvorski majstori-dramaturzi, srećnu vijest će i zvanično saopštiti glavni glumac – direktno, jasno, uz prepoznatljivo šarmantno afektiranje: Pobeda! I Kosovo i Evropa!

Opširnije: Intervju – Slobodan Petrović

 

Intervju predsednika Petrovića magazinu "Status"

Visokotiražni beogradski magazin "Status" osvrnuo se na proteklu godinu i u poslednjom broju koji nosi naziv "Retrovizor" ističe sve one ličnosti iz javnog života koje su obeležile 2011. godinu. Među imenima poput Novaka Đokovića, našao se i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović. Pored toga što su obeležili prošlu godinu za ove ličnosti se predviđa da će obeležiti 2012. godinu i godine koje su ispred nas.

Intervju predsednika Petrovića prenosimo u celini i možete ga preuzeti ovde.

Opširnije: Intervju predsednika Petrovića magazinu "Status"

 

Petrović: Građani glavni partner za novu strategiju

Strategija Vlade Kosova za sever Kosova biće zasnovana na Ahtisarijevom planu, jer je to šansa koju Srbi ne smeju propustiti, izjavio je - u ekskluzivnom intervjuu za "Glas Amerike" - zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović. Petrović koji je i ministar za lokalnu samoupravu, kazao je da će glavni fokus strategije biti ekonomski razvoj ovog dela Kosova i istakao da će partneri za njenu primenu na prvom mestu biti sami građani.

Opširnije: Petrović: Građani glavni partner za novu strategiju

 

Intervju predsednika SLS listu „Kurir“

PRIŠTINA - Slobodan Petrović, zamenik premijera Vlade Kosova, u intervjuu za Kurir kaže:

Da li ste vi Kosovar ili Srbin?

- Ja sam kosovski Srbin i nemam problem da to kažem. Kosovar je termin za ljude s kosovskim državljanstvom, to je bukvalan prevod sa albanskog i nepravilan je.

Čije državljanstvo imate? Šta vam piše u pasošu?

- U pasošu mi stoji „kosovsko državljanstvo“, a rubrike nacionalnost nema. Pasoš mi je diplomatski i dobio sam ga čim sam ušao u Vladu.

Opširnije: Intervju predsednika SLS listu „Kurir“

 

Intervju predsednika SLS-a listu “Politika”

Ne postoji u zvaničnim dokumentima rubrika „nacionalnost”, ali u formularima koje Srbi popunjavaju izjašnjavaju se kao Srbi. Nemam tačan podatak, ali znam da mnogo Srba ima kosovska dokumenta i to ne samo južno, već i severno od Ibra. Broj se povećava posebno u poslednje vreme kada se izdaju kosovske dozvole koje su potrebne za registraciju automobila, kaže Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova.

U razgovoru za „Politiku” on objašnjava kako Srbi koji su ušli u kosovske institucije gledaju na izdavanje kosovskih dokumenata, posebno na nedoumice oko termina Kosovar. Jer na to će morati da se naviknu svi Srbi koji će, kako je nedavno rekao načelnik kosovskog okruga, Goran Arsić, zbog koliko-toliko normalnog života i rada biti prinuđeni da prihvate i tablice i sve dogovore koje su postigli Beograd i Priština u Briselu.

Opširnije: Intervju predsednika SLS-a listu “Politika”

 

Strana 1 od 3

  • Najnovije

  • Najčitanije

Kontakt

Samostalna liberalna stranka
Adresa: Poslovni centar "Lazic" bb Gračanica
Telefon: 038/566-680
Fiskalni broj: 600535811